Rejsedagbog fra vintervarme Tenerife
Vi har haft Claus (tekstforfatter og ven af huset) med på en af vores rejser til Tenerife - her kan du læse om hans oplevelser:
En uges oplevelser med Bella Rejser i januar 2024.
Dag 1: Farvel frost, goddag sol
Nogle gange føles det som den rene befrielse at tage ud at rejse. Sådan starter denne rejse til Tenerife.
Temperaturen i Danmark har sagt frost i dagevis, vejene er dækket af is, og alt er bare gråt, gråt, gråt. Bare det at lette op over skyerne til sol og blå himmel, er balsam for sjælen. Og når vi stiger ud af flyet på Tenerife, bliver vi budt velkommen af sol og 24 grader. Bougainvilleaerne og hibiscustræer blomstrer. Ja, det er så klart, at vi kan se Gran Canaria 70 km væk fra bussen til hotellet. Det er da lige, hvad vi trænger til!
For de fleste starter udturen med, at Bella Rejser som altid kommer forbi med en bus for at hente deltagerne fra Fredensborg-Humlebæk og Hørsholm. Og i lufthavnen har lufthavnsguiden Kenneth fra Bella Rejser tjekket alle ind på forhånd. Herligt. Det er bare at tage afsted. Gæsterne kommer dog fra flere steder i Nordsjælland, så andre finder selv vej til lufthavnen. Du bestemmer selv.
Fremme på Tenerife står rejselederen Michael klar, og efter en time i bus, hvor han deler ud af sin viden, får vi vores store lejligheder og er så klar til det, det hele handler om: Ferie og skønne oplevelser på Tenerife!
Apropos lejligheden: Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft 22 bøjler at hænge mit tøj på. Alt er hængt op og lagt på plads.
Der er lige tid til at udforske hotellets have med fuglesang, palmer, granatæbletræer og en gigantisk pool, før Michael inviterer på et glas sangria. Vi får en masse informationer om alt det, der venter os. Bagefter går vi en lille tur i lokalområdet, så vi kan se supermarked, minimarkeder, lokale caféer og restauranter og ikke mindst den smukke solnedgang over Puerto de la Cruz.
Da vi jo er mennesker med det rette kulturelle kompas, sørger han også for, at vi lige får set den lokale kirke, som er åben og smuk.
Så er det tid til aftensmad. Vi sidder sammen ved langborde, og snakken går lystigt. Endnu en gang viser Bella Rejsers lokale koncept sig som en kæmpe værdi. Deltagerne finder ud af, at de har fælles bekendte derhjemme – ”gud, kender du min underbo?” - og der uddeles masser af erfaringer om alt fra Kystbanen til tips om lokale gåture derhjemme. Der er et særligt fællesskab med Bella Rejser.
Dag 2: På opdagelse i Puerto de la Cruz
Efter morgenmaden hopper vi ombord på bussen for først at køre gennem lokalområdet og lidt uden for byen. Solen er alene på den blå himmel, så der er en fantastisk udsigt til vulkanen Teide. Det bugner med blomster langs vejen. Igen og igen googler rejselederen Michael og botanikinteresserede gæster løs for at finde danske navne for blomster og træer.
Vi stopper ved Parque Taoro og går ad stier mellem palmer og vandfald til et udsigtspunkt. Her ligger en café, hvor vi skal smage en lokal specialitet: Barraquito. En del kondenseret mælk, en del Likør 43 og en del espresso toppet med mælkeskum med kanel! Hver del ligger i et separat lag som en flydende lagkage, til du rører rundt. Smager det godt? Ja. Er det sødt? JA!!!
Herfra går turen ned i den gamle bydel af Puerto de la Cruz. Vi ser skønne gamle huse med fine balkoner og karnapper. Smukke pladser, flere blomster, gågader og kirken Iglesia de Nuestra Señora de la Peña de Francia. De sparer ikke på bogstaverne her. Vi får besked på at være stille, og det lykkes overraskende godt.
På Tenerife fejrer de jul helt frem til Hellig Tre Konger få dage før vores ankomst, så byen har stadig juledekorationer flere steder.
I modsætning til byerne på den sydlige del af Tenerife er Puerto de la Cruz en rigtig by med en historie. Oprindeligt havneby til La Orotava lidt længere inde i landet og i dag beboet af 31.000 mennesker. Selvfølgelig fylder turismen meget, men rammerne er ægte.
Michael fortæller løs. Vidste du, at de en gang om året vasker geder i havnen? Det er måske ikke lige den dag, man kaster sig i bølgerne her, hvad man ellers godt kan.
Efter gåturen belønnes vi med en dejlig 3-retters frokost. De, der vælger fisk, nyder den lokale cherne, og den er fortrinlig!
Michael tager os med ad de sidste gader og stræder tilbage til bussen, og vi kommer forbi en masse spændende gavlmalerier. Se endelig op, når du går i Puerto de la Cruz.
Hjemme på hotellet er det tid til pool, solstole og hygge på caféen. Vandet er opvarmet, og i træerne synger solsortene som på en dansk sommerdag. Hjemme i Danmark er det stadig frostvejr.
Dag 3: En herlig dag rundt om El Teide
Det er morgen i Puerto de la Cruz. Vinden kommer fra syd, så vi bliver forkælet med Afrikas varme og sol på vulkanen El Teide. Den skal vi rundt om i dag.
Vejen snor sig først op gennem landsbyer og landbrugsområder med terrasser, hvor der dyrkes grøntsager og vin, og senere kører vi ind i de store pinjeskove. Det er fascinerende at se træer, der er sorte fra sidste års skovbrand, men som alligevel sætter nye lysegrønne skud i det forkullede.
Efter 45 minutter er vi ved besøgscentret ved El Teide og det store Las Cañadas krater. Her skal vi blive klogere på, hvordan Tenerife blev til. Vinden river og flår i os, og den har vist glemt, at den kommer fra Afrika, men alle er enige om, at det er dejligt friskt.
På besøgscentret går vi gennem en “glødende rød lavatunnel” til en biograf, hvor vi lærer om El Teide præsenteret af djævlen selv. Tenerifes oprindelige folk, guancherne, der var berberstammer fra Afrika, troede nemlig, at djævlen boede i vulkanen, og dens udbrud viste hans ondskab.
Vi kører videre til en café kort derfra, hvor vi går ad en lille jordvej hen til uhindret panoramaudsigt til kæmpen. Og herfra fortsætter vi gennem månelandskaber forbi flere kratere og gamle lavastrømme. Mageløst flot. Glem alt om, at lavasten kun er sorte. Naturen er i den grad i farver her.
Hver gang, vi stopper, bliver det hele mere imponerende. Ved klippen Roque Cinchado er der kun én ting at sige: WOW!
Nu går turen ned mod den vestlige del af nordkysten med klar udsigt til La Gomera, La Palma og El Hierro. Vi passerer figenkaktus med røde frugter, vinmarker, kæmpe husløg og mandeltræer i en herlig frodighed. Vi får set djævelens hjem fra alle sider og har flere stop med frokost og udsigtspunktet Mirador de Garachico.
I landsbyen Icod de los Vinos går vi ned gennem den smukke gamle bydel med fine huse og ser det flere hundrede år gamle drageblodstræ. Enkelte springer de sidste trapper over, og bussen er kørt ned i byen, så vi ikke skal gå op igen. Bella Rejser tager så fint hensyn til deres gæster. Vi er bedst ned ad bakke.
En herlig dag. Om aftenen er vi et par stykker, der går ned til byen og ender på en skøn, autentisk bar, Las Tejas Verdes i Puerto de la Cruz, hvor de lokale synger og danser sammen, så det er en fryd. Mikrofonen går på omgang, og sjældent har så mange gode sangstemmer været samlet ét sted. Så smukt. Så ægte. Så også en herlig aften.
Dag 4: Fridag med blomster og balkoner
Efter et par oplevelsesmættede dage har vi alle fri. Også rejselederen Michael. Alligevel tilbyder han, at vi kan gå en tur sammen ned til en orkidehave og så spise frokost sammen på en lokal restaurant, han kender. Og det tilbud siger man da ikke nej til.
Solen står stadig højt på himlen, og selv om poolområdet frister, er vi mange, der hellere vil ud på opdagelse.
Der er kun 6-700 meter fra Hotel Masaru til Orkidehaven Jardín de Orquídeas del Sitio Litre. En historisk have skabt af en englænder, og her er da også et hjørne dedikeret til Agatha Christie. Hun fik dog vist aldrig skrevet “Mordet i orkidehaven”? Skidt pyt, hun har et hjørne.
Men glem i virkeligheden alt om orkideer, for de fylder kun lidt. Vi går rundt i en verden af fred, blomster, træer og fuglesang. Sommerfuglene flagrer rundt, og et par gange kommer også en grøn parakit skræppende forbi oppe i luften. Tænk, hvis verden havde lidt flere af den slags oaser.
Nogle fortsætter så med Michael til frokost. Andre vender snuden mod poolen. Og jeg tager til bjergbyen La Orotava blot 10 minutter i taxa væk.
Byens historie går helt tilbage til 1502. Her er skønne gamle huse som La Casa de los Balcones med fornemme balkoner og karnapper, og parken Jardines Marquesado de la Quinta Roja er uendeligt smuk med de mange terrasser, markiens røde sommerresidens og en vild udsigt over byen og havet. Nogle timer her kan anbefales.
Og så er det tid til at holde fri!
Efter aftensmaden, hvor buffeten blandt andet byder på mør og velsmagende kanin, kan Bella Rejsers gæster hygge i baren, hvor den lokale crooner spiller op til dans. Enkelte lister vist i stedet af for at se håndboldherrerne spille EM-kamp.
Dag 5: Franciscos finca og en tyr på tværs
Hold nu da op for en dag. Selv rejselederen Michael oplever noget, han aldrig har oplevet før. Og han har ellers haft så mange rejser til Tenerife, at de er umulige at tælle.
Lad os starte fra starten. Det er jo altid et godt sted at begynde. Allerede ved morgenmaden går snakken lystigt om alt det, der skal ske denne dag. Ikke så meget på Tenerife, men hjemme i Danmark. Det er nemlig dagen, hvor Kronprins Frederik bliver Kong Frederik.
Planen er lagt, så vi kan nå hjem på hotellet og se det på storskærm. Vi kører fint afsted til tiden om morgenen. Det gør vi altid. Alle er meget punktlige.
Vi ser et udsigtspunkt og sætter kurs mod et marked, hvor de lokale bønder sælger frugt og grønt. Men så går det galt. Eller rettere, der går rigtig godt, for pludselig befinder vi os midt i kaos af kæmpe tyre, der skal løbe om kap på en bane.
De står på lastbiler foran os, bag os og ved siden af bussen. Vi følges med dem i snor – altså tyrene er i snor – ned ad gaden til løbsområdet og ser det første løb. Markedet ser vi altså ikke så meget.
Og så kører vi videre til Franciscos finca, en lille familieejet vingård, hvor vi smager, får frokost og lærer en masse om vin. En på alle måder dejlig oplevelse.
Når vi så hjem til tiden? Det kan du læse om her: "Franciscos finca og en tyr på tværs"
Vi oplevede jo så meget, at det har fået en hel artikel for sig selv. God læselyst!
Dag 6: Byer og bjerge på Anaga-halvøen
Skyerne ligger grå over Puerto De la Cruz på Tenerife denne morgen, men vi drager glade afsted på en lidt længere køretur end de andre dage.
Første mål er den smukke gamle by San Cristóbal de la Laguna, hvor hærføreren Alonso Fernandez de Lugo slog sig ned efter at have erobret Tenerife.
Byen ligger beskyttet af bjergene, og her er mange fine huse fra 15-, 16- og 1700-tallet. Den gamle bydel er derfor på UNESCOS liste over verdens kulturarv.
Vi starter med at gå i den gamle kirke. På samme plads ligger en markedshal med fisk, kød, krydderier, caféer mm.
I hallens stade nummer 57 ligger Bar San Miguel. De er kendt for at servere små skarpe, Hierbas, brygget med krydderier. Flere af deltagerne prøver et glas, for man skal da smage det lokale, når man rejser, ikke? Vi kan fortælle, at det smager sødt og af kanel.
Således godt varmet op i det indre, slentrer vi rundt i byen, der er dejlig flad med brede, lige gader. Vi sniger os ind i et gammelt kloster for at se deres krybbespil, som står endnu, og i nogle af de store, herskabelige huses indre gårde, hvor familiens liv foregik i gamle dage.
Hvor balkoner og karnapper vender ud mod gaden i Puerto de la Cruz, vender de her ind mod gårdene, der flere steder også har springvand og store planter. Fint og stemningsfuldt. Efter en kaffepause på en fortrinlig café med rejsens måske bedste kaffe går det videre med bus til Anaga-halvøens udsigtspunkter og regnskov. Vi går en tur ad boardwalks i skoven, før vi kører op i højden til flere udsigter.
Det er imponerende bjerge, vi kører igennem. Vejen snor sig, og ofte føles det lidt som et mirakel, at modkørende formår at klemme sig forbi bussen. På et tidspunkt kører vi helt oppe på den smalle bjergryg med stejlt ned til begge sider. Vildt.
Vi runder surferstranden i Almáciga, før vi nyder frokost i bjergbyen Taganana med flot udsigt over bjerge og kyst. Mætte og tilfredse lægger vi vejen omkring Santa Cruz, hvor vi mærker storbystemningen på gågaden og i sidegaderne, før vi drager hjemad efter en lang, men spændende dag.
Dag 7-8: Fri leg og hjem
Det er blevet den sidste hele dag på vores rejse til Tenerife. Solen står højt, og vejrguderne lover op til 27 grader. Derhjemme er det frostvejr. Og så er vi tilbage til, hvorfor vi er taget med Bella Rejser til ferie på Tenerife: Vintervarme og skønne oplevelser.
Alle sover længere end normalt, og planerne er mange. Nogle skal slentre rundt i Puerto de la Cruz. Andre skal opleve de store havbade - uden helt at garantere, at de også kommer i dem. Og andre igen mødes i den botaniske have tæt på hotellet.
Der er ikke så mange blomster på denne årstid, men det gigantiske træ Ficus Macrophylla, der blev plantet her i 1870’erne, er hele entreen værd og mere til.
Træet danner luftrødder, der - når de rammer jorden - bliver til nye træer på størrelse med et stort dansk bøgetræ, så hvert træ nærmest udgør en hel skov i sig selv. Mageløst. Der er flere af dem i parken.
Selvfølgelig trækker den store pool også. Der er gang i solstolene, og de lokale restauranter nyder godt af gæsternes appetit til frokost.
Til aftensmaden lyder spørgsmålet “Hvad har I så lavet i dag?” over bordene, hvor der hygges lidt længere tid, for det er jo sidste aften sammen. Enkelte tager et smut tilbage til musikstedet Las Tejas Verdes i Puerto de la Cruz.
Læs mere om dine muligheder her: "Rejselederens favoritter til en fridag på Tenerife"
På afrejsedagen får vi lov at have værelset frem til kl. 12. Og så er der kun et kvarter til bussen kører til lufthavnen. Derhjemme er der snestorm. Vi må hellere rejse afsted igen snart.
I lufthavnen i Kastrup genkender vi hurtigt en blå Bella Rejser polotrøje. Det er lufthavnsguiden Kenneth, der byder velkommen. Han hjælper dem, der skal med bussen, og kort efter er alle på vej hjemad, hvor eventyret startede for en uge siden. Tak for en dejlig rejse til Tenerife!